PluginsWordPress

WordPress plugin – Welke 5 plugins mag jouw site echt niet missen?

By juni 12, 2022No Comments
De 5 beste WordPress plugins - foto Steve Harvey via Unsplash

Soms vraag je je af: is er nog een WordPress plugin die echt niet mag ontbreken op mijn site? Zo’s plugin waarmee alles sneller, makkelijker of veiliger wordt? Wij zetten de 5 onmisbare wp-plugins voor je op een rijtje.

Elke site heeft zijn eigen functies, en weinig WordPress websites zullen precies dezelfde plugins hebben. Toch zijn er een paar dingen die voor elke site belangrijk zijn: goed gevonden worden, snelheid, veiligheid en backups.

Precies op deze zaken concentreren we ons in dit artikel. Aan het eind vind je nog een kleine bonus met een paar van onze bijna-onmisbare wp plugins.

WordPress plugin om beter gevonden te worden: Yoast SEO

wordpress seo yoast

Dé SEO plugin die bija alle WP-ers gebruiken is Yoast SEO. Met deze plugin krijg je bij elke post en pagina een aantal invulvelden die meta informatie aan je site toevoegen. Door deze meta’s wordt je site beter vindbaar. Daarnaast adviseert de plugin ook over de inhoud van je site: komt je zoekwoord vaak genoeg voor en is de tekst goed leesbaar?

Lees hier meer over Yoast »

Dé plugin voor een snellere WP site: Litespeed Cache

wordpress site plugin litespeed cache

Belangrijk voor je bezoekers én je vindbaarheid: een snelle site. WordPress eist redelijk veel van je webserver, en WP sites kunnen dus makkelijk traag worden. Voordat je veel geld gaat uitgeven aan duurdere hosting kun je eerst proberen om je site sneller te maken met een goede cache plugin. Onze favoriet is Litespeed Cache. Wij haalden hier de grootse snelheidverbeteringen mee, maar het is zeker niet de meest beginners-vriendelijke plugin.

Meer over Litespeed Cache lees je hier »

Beveilig je WP site met Wordfence

wordpress security wordfence

Als je weet dat naar schatting meer dan 60% van alle websites wereldwijd met WP gemaakt zijn, begrijp je ook dat hackers hun best doen om de zwakke plekken van WP te benutten. Met Wordfence beveilig je je site tegen de meest voorkomende inbraakpogingen. De plugin is makkelijk in gebruik, geeft automatisch waarschuwingen en stuurt wekelijks een overzicht van alle afgeslagen hacks – en dat zijn er vaak schrikbarend veel.

Lees meer over Wordfence »

WordPress plugin voor backups: Updraft

wordpress backup plugin updraft

Je site tegen hackers beschermen is belangrijk, maar vaak blijk je zelf de grootste hacker. Met grote regelmaat maak je iets stuk, en soms ben je even kwijt hoe het ookalweer zover kwam. Handig als je dan een paar dagen terug in de tijd kan naar een versie van je website die nog wel goed was. Met Updraft maak je simpel backups, koppel je externe opslag – zoals je Google Drive – en zet je oude bestanden eenvoudig terug.

Meer over Updraft »

De makkelijkste formulieren plugin: Contact Form 7

wordpress site plugin contact form 7

Een site zonder contactmogelijkheid is als een Snicker zonder pinda’s – of zoiets. Een mailadres of telefoonnummer kan volstaan, maar voor informatie aanvragen kiezen potentiële klanten toch vaak liever voor het invullen een formulier. Contact Form 7 is hiervoor onze favoriete plugin. Je maakt eenvoudig formulieren en de mails die verstuurd worden als iemand op Verstuur heeft gedrukt. Let wel op dat formulieren vaak misbruikt worden door spammers. Hiervoor kun je Recaptcha installeren, maar dat is wel een pagespeed killer. Bedenk dus goed of je een formulier wel echt op je homepage moet plaatsten.

Contact Form 7 »

Bonus: onze favoriete bijna-onmisbare WordPress plugin

Niet alle plugins zijn gelijk geschapen en even onmisbaar. Maar sommige zijn wel bijna onmisbaar. Daarom nog twee wp-plugins die je zeker moet overwegen.

ACF – Advanced Custom Fields, WP plugin voor extra velden

Stel je wil op alle pagina’s een subtitel tonen, en er ook zeker van zijn dat jou site-editor een subtitel invult. Dan wil je het liefst een extra veld in je pagina, direct onder de titel, waar je gebruiker de subtitel kan invullen. Dit zit wel in veel thema’s, maar niet in allemaal. En het is ook geen standaardfunctie van WordPress zelf. Hiervoor gebruik je ACF, een super gebruiksvriendelijke oplossing om deze extra velden aan te maken.

Bekijk ACF – Advanced Custom Fields »

WP-Mail-SMTP, WordPress plugin waarmee je mails wel goed verstuurd worden

Als je gebruik maakt van formulieren, dan moeten die formulieren ook verzonden worden. Vaak gaat er naar jou een mail die je de ingevulde velden stuurt, en naar de verzender een bedankmail. WordPress kan die mails zelf sturen en gebruikt daar de send functie van jouw webserver voor. Vaak gaat dat goed, maar ook vaak niet.

Mail goed versturen, zodat ze niet in spam-filters blijven hangen, is best complex. Wij adviseren klanten om voor al hun zakelijke mail gebruik te maken van een betaalde dienst zoals GSuite of Zoho Mail. Een van de voordelen hiervan is dat je deze providers ook kunt gebruiken voor mails die vanaf je website komen.

Voor het koppelen van je website aan zo’n provider gebruik je de wp plugin WP-Mail-SMTP. De plugin oogt eenvoudig, maar voor het daadwerkelijke koppelen moet je best diep in je GSuite account duiken. Ons advies: besteed dit lekker uit.

WP-Mail-SMTP »

_

Hulp nodig bij het vinden of installeren van een plugin? Neem contact op via onze contactpagina, of mail support@wordpress-specialist.nl – we helpen je graag op weg!